Friday, May 1, 2009

Resepi kegemaran keluargaku

Asam pedas ikan pari

Bahan-Bahan:
1 ekor ikan pari sederhana besar
3 batang serai-diketuk
10 helai daun limau purut
10 biji kaacng bandi
3 gelas air asam jawa
Setengah cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Bahan untuk dikisar:
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
10 tangkai cili kering

Cara:

Panaskan minyak dan masukkan semua bahan yang telah dikisar. Setelah naik bau masukkan air asam jawa dan serai. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan ikan yang telah dibersihkan serta kacang bendi dan daun limau purut. Tunggu hingga mendidih dan ikan masak. Setelah itu boleh dihidang untuk santapan tengah hari atau malalam.

Cadangan Hidangan:

Sedap cubalah.....amat sesuai untuk suri rumahtangga yang sibuk dan bekerja. Cepat dan sedap.

No comments:

Post a Comment